Aktualno: 19. 10. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Cankarjev dom, Linhartova dvorana : Ne! je moč

Ana Zavadlav

Ana Zavadlav (1970) je akademska slikarka in ilustratorka. 

Diplomirala je na Oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam zaključila študij na specialki za grafiko. Dela kot samostojna kulturna ustvarjalka. 

Je redna sodelavka revij Ciciban in Cicido. Od leta 2002 se posveča predvsem knjižni ilustraciji za otroke in mladino. Ilustrirala je dela Barbare Hanuš, Nataše Konc Lorenzutti, Lojzeta Kovačiča, Nine Mav Hrovat, Slavka Pregla, Cvetke Sokolov, Petra Svetine, Gaje Kos … Skupaj z Natašo Bucik sta ustvarili serijo priljubljenih slikanic Igrajmo se s Kukujem. Ilustrirala je tudi pesniško zbirko Zadnja pomlad Janeza Menarta

Njene ilustracije iz knjige Čriček in temačni občutek Toona Tellegena so bile razstavljene na 34. knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni (2019). Svoja dela je razstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah. 

Za slikanico Obisk je dobila Levstikovo nagrado 2021 za izvirne ilustracije. Na 14. bienalu ilustracij je prejela plaketo Hinka Smrekarja za ilustracije v knjigi Jež in samotni občutek nizozemskega pisatelja Toona Tellegena.

Foto: Saša Kovačič

Nagrade in priznanja

2014 Nagrada Hinka Smrekarja 11. Slovenski bienale ilustracije, Ljubljana
2019 Levstikova nagrada za ilustracije v knjigi Čriček in temačni občutek Toona Tellegena
2021 Levstikova nagrada za izvirne ilustracije (slikanica Obisk)
2021 Nagrada Hinka Smrekarja plaketa za ilustracije v knjigi Jež in samotni občutek

Knjige avtorja