Aktualno: 24. 4. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Konzorcij : Med vrsticami s Sebastijanom Pregljem in Alenko Veler

Cankarjeva založba

Založba, ki sooblikuje slovenski kulturni in miselni prostor

Cankarjeva založba si je z jasnimi programskimi usmeritvami, razvejenostjo programa in zavezanostjo kakovostnemu leposlovju in tehtni stvarni literaturi v več kot sedmih desetletjih pridobila enega najzvestejših in najbolj predanih bralskih občinstev pri nas.

Knjige "Cankarjeve" odmevajo v javnosti in pomembno sooblikujejo kulturni in miselni prostor. Prepričajo kritike in vedno znova privabljajo pozornost podeljevalcev osrednjih literarnih nagrad.

Raznoliki, a vedno vrhunski literarni glasovi

Zbirke Sto romanov, Nobelovci in XX. stoletje ter sedanja Moderni klasiki sodijo med najpomembnejše zbirke prevodne književnosti. Z jezikovno, kulturno in slogovno raznolikimi, a brez izjeme vrhunskimi literarnimi deli širijo literarno zavedanje daleč čez meje Evrope in anglosaškega sveta. S številnimi prvič prevedenimi naslovi vplivajo tako na obzorje bralcev kot slovenskih pisateljev. Ustvarjajo neprecenljivo zakladnico knjig, ki so prestale – ali skoraj zanesljivo še bodo – preizkus časa in različna medkulturna branja. 

Posebno skrb posvečamo tudi izvirni slovenski prozi in poeziji – pri Cankarjevi založbi izhajajo dela velikih literarnih imen in mladih vzhajajočih zvezd slovenske književnosti.

Od prve slovenske kuharice do prestižnih izdaj

Cankarjeva založba je tudi sinonim za kakovostno stvarno literaturo. Legendarni leksikon Sova in priročne leksikalne "sovice", večkrat ponatisnjeni Zakladi Slovenije, slovita »Kalinškova« oziroma Velika slovenska kuharica, slovarji in jezikovni priročniki … so spremljali in še spremljajo generacije. Številne odmevne knjige priznanih avtorjev s področja esejistike, humanistike, zgodovine, kulture in širših družbenih vprašanj osvetljujejo in odpirajo aktualne teme, ponujajo nove poglede in perspektive ter netijo razprave. Posebno mesto na založniškem zemljevidu dobivajo tudi prestižne luksuzne izdaje domačih avtorjev (S črnilom in zlatom, Temelji slovenstva).

Poglejte si aktualni knjižni program Cankarjeve založbe za LETO 2023


Odgovorni urednik Cankarjeve založbe: dr. Aljoša Harlamov

Direktorica Cankarjeve založbe: dr. Alenka Kepic Mohar