Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Ančka Gošnik Godec

Ančka Gošnik Godec (1927), akademska slikarka in ilustratorka, sodi v generacijo najboljših slovenskih ilustratorjev, ki je uspešno utirala pot tej likovni zvrsti pri nas. 

Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že na začetku svoje ustvarjalne poti je objavljala v revijah Ciciban, Pionir in predhodniku Pila, Pionirskem listu. Nato pa so sledile knjižne ilustracije, med njimi Muca copatarica, Za lahko noč, Lukec in njegov škorec, Pestrna, Zelišča male čarovnice, Iščemo hišico

Tudi njene upodobitve ljudskih pripovedi, kot so v zbirkah Pravljice, Zverinice iz Rezije, Mamka Bršljanka, Zlata skledica, Lonček, kuhaj, Čudežni mlinček, Za devetimi gorami …, so zaznamovale številne generacije Slovencev.

Ančka Gošnik Godec je slikarka z izrazitim občutkom za slovensko pokrajino in slovensko materialno dediščino. K njenemu upodabljanju pristopa tako poglobljeno in študiozno, da imajo njene ilustracije marsikdaj tudi etnološko vrednost. Ilustrirala je okoli 130 knjig, mnoge podobe pa so zbrane v antologiji Zlata ptica, ki je leta 2011 izšla pri Mladinski knjigi. 

Foto: Saša Kovačič

Knjige avtorja