Aktualno: 19. 10. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Cankarjev dom, Linhartova dvorana : Ne! je moč

Boris A. Novak

Boris A. Novak (1953), pesnik, pisatelj, dramatik, esejist, prevajalec, literarni znanstvenik in urednik, je eden najboljših slovenskih književnih ustvarjalcev za otroke, mladostnike in odrasle. 

Leta 1978 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz primerjalne književnosti, leta 1996 pa doktoriral. Delal je kot dramaturg v SNG Drama v Ljubljani, bil vrsto let urednik literarne revije za otroke Kurirček. V času politične gonje po izidu sporne 57. številke je opravljal dolžnost urednika Nove revije. V letih 1988–89 se je študijsko izpopolnjeval v ZDA. Od leta 1996 predava na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je redni profesor na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti.

Izdal je več kot petdeset knjig, med katerimi posebej izstopa ep v treh knjigah Vrata nepovrata (2017). Je avtor edinstvenih zakladnic pesniških oblik: pesmarica Oblike sveta je prvič izšla leta 1991, drugič leta 1997 z naslovom Oblike srca in potem še tretjič leta 2016, ko so luč sveta ugledale Oblike duha. 

Več njegovih zbirk in pesniških izborov je prevedenih v tuje jezike, njegova poezija je uvrščena v številne antologije. Prevaja tudi sam, zlasti iz francoščine in okcitanščine. 

Je dvojni vitez Francoske republike, dopisni član francoske pesniške akademije Mallarmé in izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. 

Knjige avtorja

VSERIMJE-DOMAČE BRANJE
Boris A. Novak
Dlaneno platno
Boris A. Novak
Nebesno gledališče
Boris A. Novak