Aktualno: 19. 10. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Cankarjev dom, Linhartova dvorana : Ne! je moč

Damijan Stepančič

Damijan Stepančič (1969) je akademski slikar in ilustrator.

Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1996 diplomiral iz slikarstva. Deluje kot svobodni umetnik. V študijskem letu 206/17 je začel predavati na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Damijan Stepančič se posveča predvsem mladinski knjižni ilustraciji, zanimajo ga zgodbe, povezane z zgodovino. Zadnje čase se vedno bolj posveča tudi zgodovinskemu stripu, kjer lahko temeljito obdela posamezne teme. Prav tako ga zanima delo z lutkami v povezavi z gledališčem.  Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah.

V njegovem bogatem ustvarjalnem opusu izstopajo ilustracije Prešernove Zdravljice, več stripovskih izvedb slovenskih romanov in zgodb ter avtorski slikanici brez besedila.  Za svoja dela je prejel več nagrad. 

Nagrade in priznanja

2003 Levstikova nagrada za ilustracije v delu Leteči krožnik na našem vrtu Janje Vidmar
2010 Nagrada slovenske sekcije IBBY uvrstitev na častno listo IBBY za ilustracije pesniške zbirke Majhnice in majnice: pesmi mnogih let za mnoge bralce Toneta Pavčka
2011 Nagrada Hinka Smrekarja priznanje za ilustracije v knjigi Zgodba o sidru
2012 Nagrada Kristine Brenkove za najboljšo izvirno slovensko slikanico za ilustracije knjige Pravljica o črnem šejku z rdečo rožo Vitomila Zupana
2013 Nagrada Kristine Brenkove za najboljšo izvirno slovensko slikanico za izvirno slovensko slikanico za Zdravljico
2014 Spominska nagrada Astrid Lindgren nominacija za Astrid Lindgren memorial award

Knjige avtorja