Aktualno: 20. 6. 2024 ob 19:00, Botanični vrt - čajnica Primula : Srečanje z Janom Robinom

David Zupančič

David Zupančič (1991), rojen 20. oktobra v Ljubljani, je s pisanjem pravljic pričel že v zgodnjem otroštvu, pri tem pa je uporabil kar dedijev star tipkalni stroj.

V gimnazijskih letih je napisal dve avtorski dramski besedili (A je važno in V tej sobi) in ju z dramsko skupino gimnazije tudi uprizoril v Cankarjevem domu. Prejeli sta nagrado na Festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije.

Med študijem medicine je začel dramsko skupino Kortekst, v okviru katere so uprizorili štiri večje produkcije, igranje na velikih odrih Šentjakobskega gledališča in Španskih borcev.

V petem letniku študija je opravil kroženje na Centru za napredovalo srčno popuščanje v Houstonu, ZDA. Leta 2016 je zaključil študij in pridobil naziv doktor medicine, dva meseca po diplomi pa je s skupino petih prostovoljcev odšel na trimesečno humanitarno medicinsko odpravo v Zambijo, kjer je delal v Misijonski bolnišnici Nangoma.  

Po povratku je opravil pripravništvo v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani in se prijavil na specializacijo iz infektologije, s katero je pričel marca 2018. V času epidemije COVID-19 je bil kot zdravnik specializant neprestano vključen v delo na urgentnih in intenzivnih enotah kliničnega centra in v tem času napisal tudi svoj knjižni prvenec Življenje v sivi coni, ki je izšel oktobra 2022, in v štirih dneh podrl vse prodajne rekorde.

Foto: Saša Kovačič

Nagrade in priznanja

2022 Naj knjiga leta SKS za Življenje v sivi coni

Knjige avtorja