Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Julia Donaldson

Julia Donaldson je angleška avtorica knjig za otroke. 

Julia Donaldson je skupaj z ilustratorjem Axlom Schefflerjem ustvarila vrsto čudovitih slikanic: Zverjasec, Zverjašček, Polž na potepu na kitovem repu, Mamica, kje si?, Bi se gnetli na tej metli?, Najprisrčnejši velikan, Palčič, Mišji razbojnik, Pet grdin, Lini in Lazi … Doslej je bilo v slovenščini prodanih več kot 100.000 njunih knjig.

Rodila se je leta 1948 v Veliki Britaniji. Odraščala je v veliki viktorijanski hiši v Londonu s starši, babico, teto, stricem, mlajšo sestro Mary in mačkom Geoffreyjem. Za slednjega sta s sestro verjeli, da je pravzaprav princ, zato sta se prepirali, katera se bo poročila z njim. Julia je torej imela bujno domišljijo že vse od zgodnjih otroških let.

Po srednji šoli je na univerzi v Bristolu študirala gledališko igro in francoščino. Med študijem je spoznala svojega moža Malcoma, študenta medicine, ki se je le redko ločil od kitare. Pred rojstvom treh sinov sta Julia in Malcom nastopala kot potujoča igralca, Julia pa je o njunih doživetjih pisala pesmi. To jo je privedlo do glasbenih nastopov; predvsem je veliko nastopala v otroških oddajah na televiziji.

Julia Donaldson je bila tudi v letu 2021 najuspešnejša angleška avtorica nasploh, po zaslužku že drugo leto tudi pred J. K. Rowling.

Dobrih zgodbah preberite tudi prispevek Zverjasci, kiti, polži, grdine in vesoljčki

Foto: Steve Ullathorne

Knjige avtorja

Zverjaščkova (zvočna knjiga)
Julia Donaldson
Zverjaščeva (zvočna knjiga)
Julia Donaldson
Zgodbe iz želodjega gozda
Julia Donaldson
Zverjaščeva knjižnica
Julia Donaldson
Polž na potepu na kitovem repu
Julia Donaldson
Bi se gnetli na tej metli?
Julia Donaldson
Zverjaščkova sestavljanka
Julia Donaldson
Zverjaščeva sestavljanka
Julia Donaldson
Zverjašček
Julia Donaldson
Zverjasec
Julia Donaldson