Aktualno: 19. 10. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Cankarjev dom, Linhartova dvorana : Ne! je moč

Lila Prap

Lilijana Praprotnik Zupančič, bolj znana kot Lila Prap (1955), je mednarodno uveljavljena pisateljica in ilustratorka. 

Diplomirala je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Po končanem študiju je najprej delala na področju projektiranja in urbanizma, nekaj časa tudi v šolstvu (srednja šola za gradbeništvo, srednja šola za oblikovanje). Zatem se je posvečala opremljanju prostorov, grafičnemu oblikovanju in karikaturi. V zadnjih letih se kot svobodna umetnica posveča predvsem pisanju in ilustriranju za otroke.

20 let slikanice Zakaj?

Prva Lilina knjiga za otroke, za katero je v celoti prispevala tako besedila kot tudi ilustracije, je slikanica Male živali, ki je bila tudi zelo hitro prevedena. Pravi mednarodni preboj pa je sledil s slikanico Zakaj?, ki je postala fenomen v svetovnem merilu. Njena dela so doslej dosegla več kot 40 držav, vsako leto pa se jim pridruži še kakšna nova. Njen opus obsega 17 unikatnih slikanic, okoli 80 tisoč jih je bilo natisnjenih v slovenščini, več kot 600 tisoč v tujih jezikih. 

Duhovite likovne in literarne prispevke objavlja tudi v Cicibanu, Cicidoju in drugih revijah za otroke. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah.

V Bologni (1998 in 2001) je bila izbrana med 97 reprezentativnih ilustratorjev sveta, v Chicagu med deset (2002). Že dvakrat je bila nominirana tudi za Andersenovo nagrado.  

Leta 2003 je prejela bronasti celjski grb za izredno kvaliteto na področju otroške literature in knjižne ilustracije, leta 2018 pa je prejela naziv častne meščanke Celja.

Nagrade in priznanja

1999 Nagrada Hinka Smrekarja priznanje za ilustracijo
2001 Levstikova nagrada za ilustracije v knjigah Male živali in Živalske uspavanke
2011 Nagrada Prešernovega sklada za razstavi v Galeriji sodobne umetnosti Celje in v Centru in Galeriji P74 v Ljubljani
2017 Levstikova nagrada za življenjsko delo
2021 Nagrada Hinka Smrekarja za ilustracije v avtorski slikanici Ptiči?!
2022 Nagrada Hinka Smrekarja za ilustracije v knjigi Ptiči?!

Knjige avtorja

Warum
Lila Prap