Aktualno: 19. 10. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Cankarjev dom, Linhartova dvorana : Ne! je moč

Luna Jurančič Šribar

Luna J. Šribar je pisateljica in antropologinja.

Večji del svoje delovno-ustvarjalne poti je delovala v nevladnem sektorju na področju brezdomstva predvsem v društvu Kralji ulice. Delo med marginaliziranimi ljudmi je vplivalo tudi na njeno literarno ustvarjanje. Doktorirala je iz antropologije na temo primerjave med ekonomijo daru in skupnostno ekonomijo. Pisateljsko pot je začela z objavljanjem kratkih zgodb v različnih literarnih revijah. Več jih je bilo nagrajenih.

Prvenec Starinarnica je izšel leta 2018 (Mladinska knjiga). V prvi zbirki kratkih zgodb Konstrukt, d. b. o. (Litera, 2020) prek svojih protagonistov daje glas tistim, ki so običajno najbolj spregledani in ne ustrezajo predstavam o družbeni "normalnosti".

Pisateljica Luna J. Šribar vabi k branju mladinskega romana Grizolda in Maček

Njen prvi mladinski roman Grizolda in Maček je bil leta 2020 nominiran za nagrado Modra ptica. Leta 2021 je, kot najmlajša prejemnica do sedaj, prejela nagrado mira, ki jo podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja in celostno osebnostno držo. 

Foto: Saša Kovačič

Kaj pravi avtor/-ica o založbi:

Ko sem s svojim prvim rokopisom, Starinarnico, negotovo potrkala pri Mladinski knjigi, so mi na široko odprli vrata. Po tistem odgovoru prve urednice, Nele Malečkar "Ja, vzamemo!", me je po zraku nosilo še cel dan. Sanje so dobivale oprijemljivo podobo.

Tudi sodelovanje z urednico za mladinsko književnost, Alenko Veler, pri Grizoldi in Mačku, je bilo vse, kar si kot avtorica lahko želim. Od toplega odnosa, pa predvsem profesionalizma, poglobljenega dela, občutka za moj slog, takega vživljanja v like, da se je včasih na katerega kar ujezila … To je pravi odnos do pisateljevanja!

Zato … jasno! Ostajam pri Mladinski knjigi in se mi zdi nadvse imenitno, ko slišim: "O, glej jo, naša hišna avtorica."

Knjige avtorja