Aktualno: 24. 4. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Konzorcij : Med vrsticami s Sebastijanom Pregljem in Alenko Veler

Ančka Gošnik Godec prejemnica nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo

Slikarka, ilustratorka in dolgoletna sodelavka založbe Mladinska knjiga Ančka Gošnik Godec je letošnja prejemnica nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo.

Žirija, ki so jo letos sestavljali dr. Nadja Zgonik iz Slovenskega društva likovnih kritikov, Adela Železnik iz Moderne galerije, Milan Erič iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Uroš Potočnik z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, je v utemeljitvi zapisala, da je Ančka Gošnik Godec prva ilustratorka, ki je prejela to nagrado, poimenovano po slikarju, in tudi ena od le petih žensk med dosedanjimi prejemniki nagrade, ki jo podeljujejo od stoletnice Jakopičeve smrti leta 1969.

Letošnjo nagrado Riharda Jakopiča prejme Jurij Kalan, priznanji pa Tina Konec in Đejmi Hadrović. Slovesna podelitev nagrad in priznanj bo v sredo, 10. aprila 2024, ob 19. uri v Dvorani impresionistov v Moderni galeriji, Cankarjeva 15, Ljubljana. Svoje kolege bo nagovoril mag. Zoran Poznič, predsednik ZDSLU, slavnostna govornica pa bo ministrica za kulturo RS, dr. Asta Vrečko. Program bo povezoval igralec Marko Mandić.

Utemeljitev žirije:

»Resnično pomemben je trenutek, ko slavimo umetniško osebnost iz prve generacije slikark, ki so se izšolale na ljubljanski Akademiji upodabljajočih umetnosti, danes ALUO, in so svoj celoten opus posvetile ilustraciji. Slikarke Ančka Gošnik Godec, Marlenka Stupica, Marjanca Jemec Božič in Jelka Reichman so slovensko knjižno ilustracijo dvignile na tako zavidljiv nivo, da so z njihovim delom doseženi standardi na področju ilustracije ostali do danes merilo kakovosti. S podelitvijo nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo Ančki Gošnik Godec še dodatno poudarjamo njen zgled in nujo, da se kontinuiteta bogatenja ilustratorske s slikarsko prakso ne prekine.

Njena ustvarjalna pot se je začela z objavami v revijah Ciciban, Pionir in Pionirski list (predhodnik Pila). Sledile so knjižne ilustracije, med njimi ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic Muca copatarica z nepozabno muco v glavni vlogi. Vsi poznamo pravljice Za lahko noč, Lukec in njegov škorec, Pestrna, Zelišča male čarovnice, Iščemo hišico … S posebej pretanjeno občutljivostjo podaja etnografske teme v upodobitvah ljudskih pripovedi v zbirkah Pravljice, Zverinice iz Rezije, Mamka Bršljanka, Zlata skledica, Lonček, kuhaj, Čudežni mlinček, Za devetimi gorami … Je slikarka z izrazitim občutkom za slovensko pokrajino in slovensko materialno dediščino. K njenemu upodabljanju pristopa tako poglobljeno in študiozno, da imajo njene ilustracije marsikdaj tudi etnološko vrednost. Ilustrirala je okoli 130 knjig, mnoge podobe pa so zbrane v antologiji Zlata ptica, ki je leta 2011 izšla pri Mladinski knjigi. Doslej je bila je večkrat nagrajena. Prejela je dve Levstikovi nagradi za knjižne ilustracije, druge domače in več mednarodnih nagrad. Leta 1997 je bila prejemnica Smrekarjeve in leta 2001 Levstikovo nagrada za življenjsko delo, leta 2002 pa deležna mednarodne nominacije za priznanje IBBY.

V njenem delu občudujemo predanost in poglobljenost ter suvereno obvladovanje likovnih zakonitosti kompozicije, skladnje barv in oblik. Vodi jo želja, da se dokoplje do najustreznejšega likovnega izraza, ki bo podkrepil pripoved in otroku odprl vrata v svet književnosti in likovne umetnosti. Pretanjena izbira barv in domišljeno oblikovanje likov v mojstrsko natančni izvedbi ob vsej tehnični bravurozosti ne izgubijo svojega otroškega šarma.

Izbor letošnje nagrajenke Riharda Jakopiča za življenjsko delo je pomemben dvakrat. Kot prejemnica se Ančka Gošnik Godec uvršča v manjšinsko skupino nagrajenk z Jakopičevo nagrado - od ustanovitve te nagrade leta 1969 do danes je bilo med prejemniki le pet umetnic. Nagrada obenem kaže, da ilustratorsko delo ni le dejavnost »naših pravljičark«, temveč nastaja, kot v njenem primeru, z visoko likovno artikuliranih ustvarjalnih pozicij, z natančno izbiro načinov stilizacij, premišljeno obliko likovnega jezika, barvne in svetlobne artikulacije in z izvirnim prepletom referenc iz fantastične umetnosti, srednjeveških iluminacij, tradicije realizma 19. stoletja, popularne in etnografske kulture ter se sestavlja v nezamenljivo prepoznaven opus.

S podelitev nagrade, poimenovane po slikarju, ilustratorki bo potrjena veljava in enakopravnost umetniškega prispevka ilustracije k vodilnim tokovom umetnosti v drugi polovici 20. in 21. stoletju.«

Utemeljitev je pripravila dr. Nadja Zgonik (članica Odbora / Slovensko društvo likovnih kritikov)

Nagrajenki iskreno čestitamo!

 

Ilustracija: Ančka Gošnik Godec, Tri botre lisičice, rezijanska ljudska, iz knjige Zlata ptica, zgodbe in pesmi s podobami Ančke Gošnik Godec (MKZ, 2011), str. 142, 143 (vse tri botre lisičice), foto: Mladinska knjiga