Aktualno: 20. 6. 2024 ob 19:00, Botanični vrt - čajnica Primula : Srečanje z Janom Robinom

Cankarjeva nagrada v roke Denisu Škofiču

Včeraj so na Vrhniki podelili Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo minulega leta. Nagrado je prejel pesnik, pisatelj in literarni kritik Denis Škofič za pesniško zbirko Tuskulum, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

Žirija v sestavi Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), Alenka Koron, Simona Semenič, Igor Divjak in Tomaž Toporišič je v utemeljitvi zapisala: »V svoji tretji pesniški zbirki Tuskulum Denis Škofič nadaljuje samosvoje pesniško potovanje, ki ni povezano z nobeno izmed osrednjih slovenskih pesniških šol. Tuskulum, ki pomeni zavetišče, je predvsem njegov lastni jezik, ki se razpira v različne govorne registre, spaja se z govorico ljudi, ki jih je srečal in jih srečuje na svoji življenjski poti, predvsem pa se v povezavi z naravo rodnega Prekmurja razpira mitološkim svetovom, legendam in bajkam. Te Škofič razgrajuje in predeluje v nove mite in nove metaforične možnosti. […] V njenem središču je sodobni človek v postindustrijskem svetu, ki se ves čas spreminja. Domači miti se navezujejo tudi na številne sodobne literarne reference, tako domače kot tuje, in zavetišče ni nekaj, kar bi bilo dano samo po sebi, ampak si ga je treba s pesniškim delovanjem in trudom za boljše sobivanje vedno znova izboriti.«

Nagrado kot poklon Ivanu Cankarju podeljujejo Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU ob sodelovanju z Občino Vrhnika.

Avtorju iskreno čestitamo!