Aktualno: 20. 6. 2024 ob 19:00, Botanični vrt - čajnica Primula : Srečanje z Janom Robinom

Marina Dermastia je prejemnica naziva komunikatorica znanosti 2023

V ponedeljek, 27. 5., je Slovenska znanstvena fundacija podelila priznanje za odličnost v komuniciranju znanosti. Častni naziv komunikatorice znanosti leta 2023 je prejela naša avtorica učbenikov za biologijo, biologinja, znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo ter članica uredniškega odbora National Geographic Slovenija, Marina Dermastia.

Je avtorica številnih znanstvenih publikacij, znanstvenih monografij, srednješolskih in osnovnošolskih učbenikov, svoja znanja pa rada podaja tudi laični javnosti v obliki poljudnih prispevkov, delavnic in predavanj. Za svoje delo je prejela več domačih in mednarodnih priznanj, dvakrat je že bila finalistka izbora za častni naslov komunikator znanosti.

Na povabilo urednice PIL-a Jane Zirkelbach od  2010 mesečno sestavlja zgodbe o naravi, rastlinah in predvsem rubriko Tačke. V vseh letih je izšlo toliko zgodb o živalih, ki jih je pobliže spoznala skupaj s svojo pustolovsko družino, da so 2023 izšle v knjigi V kraljestvu živali.

Ob podelitvi naziva so v Slovenski znanstveni fundaciji zapisali: »Kot komunikatorica je posebno pozornost namenila mladim učečim se ljudem in njihovim učiteljem, pa tudi ostalim skupinam t. i. splošne javnosti. Prepoznavna pa je tudi po angažmaju v proslavljanju svetovnega dneva očarljivih rastlin in evropske noči raziskovalcev.«

Častni letni naziv komunikator/komunikatorica znanosti je najvišje priznanje, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija za dosežke na področju komuniciranja znanosti v Sloveniji od leta 2013.

Iskrene čestitke!