Aktualno: 19. 10. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Cankarjev dom, Linhartova dvorana : Ne! je moč

Predstavitev naših knjig knjigarnarjem, prodajnikom in knjižničarjem

Prvi teden marca je v Mladinski knjigi in Cankarjevi založbi minil v znamenju Knjigotrškega dne, še enega izjemnega dogodka, ki je bil informativen, hkrati pa zabaven in še navdihujoč – in ki je vse, ki se kakorkoli ukvarjajo s prodajo naših knjig, opremil za še uspešnejše delo.

V Siti teatru sta zbrane knjigarje, prodajnike in knjižničarje pozdravili Karmen Pangos, članica uprave Mladinske knjige, ki je povzela bistvo srečanja: »Današnji dan je namenjen dobrim vsebinam, dobrim knjigam – in našim avtorjem«. Poudarila je, da se moramo na poti do zastavljenih (prodajnih) ciljev ves čas zavedati, kaj so temeljne vrednote Mladinske knjige: Kupec je v središču, odličnost pa je naša zaveza. 

Alenka Kepic Mohar, glavna urednica Mladinske knjige in direktorica Cankarjeve založbe, je povzela glavne dosežke preteklega založniškega leta, nato pa na oder povabila prvo od naših uredniških ekip, Cankarjevo založbo, da predstavi svoje knjižne adute iz programa za leto 2024. Aljoša Harlamov in Andrej Blatnik, sta izmenjaje navduševala občinstvo z zdaj humornimi, zdaj poglobljenimi opisi uspešnic, ki jih nameravata lansirati v naslednjih mesecih. Njuna kolegica Nina Žitko Pucer je zaokrožila predstavitev z butičnimi kuharskimi knjigami in umetnostnimi monografijami.

Potem smo na oder povabili člane Uredništva učbenikov Mladinske knjige: Valentina Praprotnik, Blanka Premorv Bajuk, Tanja Svenšek in Milivoj Stankovič. Predstavili so nekaj izbranih projektov, recimo nov zgodovinski atlas in Repke 2 – pri katerih sta moči znova združila dr. Igor Saksida in reper Rok Trkaj.

Sledilo je Digitalno uredništvo, ki je najmlajše uredništvo Mladinske knjige, kot rada poudari Tihana Kurtin Jeraj. Na odru se ji je pridružila sodelavka Ana Trnavčević, s katero sta v zadnjih nekaj mesecih digitalno knjižnico Mladinska knjiga Plus obogatili z več sto novimi zvočnicami, brankami in e-knjigami.

Po odmoru so oder zavzeli leposlovci. Andrej Ilc, Irena Matko Lukan, Alenka Veler in Nela Malečkar so nas razveselili z (res) dolgo vrsto knjižnih priboljškov – čakajo nas dela izvrstnih slovenskih in tujih avtorjev .

Po premoru za kosilo se je pod odrske luči namestilo uredništvo priročnikov. Urška Kaloper, Mitja Pucer, Aleksandra Kozarov, Barbara Sferra Zych in Nina Žitko Pucer so predstavili zanimiv in raznolik program.

Pestro dogajanje smo okronali z navdihujočim zaključkom, za katerega sta poskrbela Urška Kaloper in prof. dr. Uroš Ahčan, ki je v pogovoru razkril nekaj najlepših in najtežjih zgodb iz svoje knjige Skalpel.

Galerija slik