Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Slavica Remškar

Slavica Remškar (1958) je lektorica in nekdanja odgovorna urednica revij Ciciban in Cicido.

Slavica Remškar je bila med letoma 1995 in 2021 urednica in odgovorna urednica revij Ciciban in Cicido. Objavljati je začela v osemdesetih (pesmi in proza ter didaktična besedila za otroke), in sicer v revijah Kurirček/ Kekec; kasneje pa je največ objavljala v revijah Ciciban in Cicido. Nekaj poezije in pripovedna proze v Novi reviji, Mentorju Sodobnosti, v tretji antologiji lirskih pesmi Komadi ter v samostojni pesniški zbirki.

Je avtorica več slikanic, didaktičnih slikanic, zlasti slikopisov za zgodnje učenje branja, urednica zbirke šal ter treh antologij otroške književnosti (izbori iz revij Ciciban in Cicido: Vse najboljše, Ciciban; An ban Ciciban, Medvedi in medvedki). Težišče njenega dela je ustvarjanje za otroke. Samosvoje in svobodno prireja ljudske pravljice (denimo bolgarske ljudske v zbirki Petelinček Kratkorepec, kubanska ljudska Čarovničin dvorec v zbirki Čebelica).

Za  najboljšo slovensko slikanico je bila l. 2005 nominiran njen Medvedek, kaj delaš, za najboljšo kratko prozo na natečaju revije Sodobnost l. 2022 pa novela Kako živijo punce. V času njenega urednikovanja  je  Ciciban dobil tri nagrade: 2005 zlati red za zasluge Cicibanu ob 60-letnici izhajanja; 2007 za posebno uspešno vzgojno-izobraževalno delo; 2008 pečat Erasmus EuroMedia.

Pri Mladinski knjigi so za leto 2023 v programu izdaj dve njeni slikanici (v zbirkah Velike slikanice in Čebelica) ter ena didaktična kartonka v seriji o papagaju Nandetu.

Preberite si pogovor v Dobrih zgodbah.

Knjige avtorja

Cici vici na polici
Slavica Remškar
MUCA PA NAGAJA - KARTONKA
Slavica Remškar
MI SE IMAMO RADI-SLIKOPISI ZA MALČKE
Slavica Remškar
LETO, LETO PISANO
Slavica Remškar
Medvedek, kaj delaš?
Slavica Remškar