Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič (1939), pesnica, pisateljica, ilustratorka, igralka, šansonjerka, je ena najbolj vsestranskih in vrhunskih slovenskih umetnic. 

Diplomirala je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo leta 1968. Nekaj let je igrala v Mestnem gledališču ljubljanskem in v Drami Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani. Od leta 1970 do upokojitve je imela status svobodne umetnice. Piše pesmi, pripovedno prozo, drame, radijske in lutkovne igre za otroke, scenarije in šansone.

Književno umetniško pot je začela s pisanjem poezije za odrasle. Leta 1964 je izdala prvenec, pesniško zbirko Somrak. Prvo knjigo za mladino je objavila leta 1972 (Miška spi). Od takrat naprej veliko ustvarja za otroke. V poeziji in številnih pripovedih za mladino je oblikovala samosvoj in prepoznaven slog.

Njena mladinska besedila so del sodobne slovenske klasike. Ustvarila je literarne junake, kot so kosovirji, Sapramiška, škrat Kuzma, veveriček posebne sorte, sovica Oka, Tacamuca … Njene slikanice izhajajo v posebni zbirki Svetlanovčki. Leta 2008 je izšla antologija Svetlanine pravljice, leta 2014 pa izbor Zlata mačja preja. Objavlja v revijah Ciciban in Cicido.

Piše besedila za šansone, ki jih tudi sama poje. Ilustrirala je več svojih del za mladino. V zadnjih letih se je preizkusila tudi v haikujih (zbirki Zima vezilja, Naj bo poleti). Ima eno najobsežnejših bibliografij med slovenskimi avtorji (več kot 300 knjižnih naslovov). 

Dvakrat je bila nominirana za Andersenovo nagrado (1998, 2000), leta 2020 tudi za nagrado ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), t. i. malo Nobelovo nagrado za mladinsko književnost. Leta 2009 je prejela Zlati red za zasluge RS za izjemno uspešno in kakovostno leposlovno delo na področju slovenske književnosti ter njeno uveljavljanje v svetu. 

Leta 2021 je dobila Ježkovo nagrado kot vsestranska ustvarjalka in humanistična intelektualka, za katero so značilne širina, globina in ostrina duha. Po tem, ko je leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado, pa je leta 2023 vložila prošnjo za njeno izročitev.

Foto: Saša Kovačič

Nagrade in priznanja

1976 Nagrada Prešernovega sklada za pesniški list Vojskin čas
1994 Jenkova nagrada za Tisti čas
1994 Častna lista IBBY za knjigo Mačja preja
2000 Prešernova nagrada za življenjsko delo
2011 Levstikova nagrada za življenjsko delo
2021 Ježkova nagrada za širino, globino in ostrino duha

Knjige avtorja

Medena pravljica (slikanica s CD-jem)
Svetlana Makarovič
Veveriček posebne sorte
Svetlana Makarovič
Sapramiška in Pekarna Mišmaš (dvojni CD)
Svetlana Makarovič
Škrat Kuzma dobi nagrado + CD
Svetlana Makarovič
Sapramiška (miniaturka)
Svetlana Makarovič
Kuzma, trinajsti škrat
Svetlana Makarovič
Biserna Čebelica - Pod medvedovim dežnikom
Svetlana Makarovič
Pekarna mišmaš (miniaturka)
Svetlana Makarovič
Balada o Sneguročki (ruska izdaja)
Svetlana Makarovič
Pekarna Mišmaš (Svetlana Makarovič, Kostja Gatnik)
Svetlana Makarovič
Malič - mali parkelj
Svetlana Makarovič
Balada o Sneguročki
Svetlana Makarovič
Kosovirja na leteči žlici
Svetlana Makarovič
Smetiščni muc in druge zgodbe
Svetlana Makarovič