Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Sabina Tamše Kozovinc

Sabina Tamše Kozovinc je urednica Vesele šole.

Kdor se zna učiti, zna dovolj.

Henry Brooks Adam

Kot literarna komparativistka je Sabina že dolgo vpeta v različne vrste izobraževanja in urednikovanja – delala je že kot profesorica na gimnaziji, urednica učbenikov in priročnikov za učitelje, pa tudi kot snovalka e-izobraževalnih portalov.

Leta 2010 je skupaj z urednico Pila Jano Zirkelbach in takratno vodjo izobraževalnega uredništva Senjo Požar Veselo šolo po dveh letih ''obudila'' od mrtvih in ji nadela novo podobo. Tako je postala bolj interaktivna z vsem dostopnimi spletnimi učnimi potmi in spletno stranjo www.veselasola.net.

Kar se je začelo z izidom preprostega kviza znanja na kulturni dan leta 1968, je preraslo v srčen projekt in tekmovanje za osnovnošolce, pri katerem sodelujejo predane mentorice in mentorji, priznani avtorji z vseh vetrov, ilustratorji in koderji, oblikovalci in snovalci nalog … Pester nabor odličnih vsebin z naravoslovnega in družboslovnega področja, s skrivnostmi človeških dosežkov in perečimi problemi današnjega sveta in družbe izhaja kot priloga odlične revije za najstnike Pil, vsaka tema je predstavljena tudi na spletu v obliki interaktivnih učnih poti s pomembnimi spletnimi povezavami.

''Ko mladi berejo veselošolsko prilogo, pričakujejo zanimivo popotovanje v svet, o katerem bodo lahko izvedeli kaj novega in se kaj naučili na zabaven način. Želijo si pustolovščine, naša naloga je, da jih ne razočaramo – še raje bi jih navdušili,'' o svojem delu pravi Sabina.

V Veseli šoli je znanje tudi nagrajeno – s sodelovanjem v nagradnih igrah in z reševanjem spletnih učnih poti lahko veselošolci dobijo knjižno ali kakšno drugo nagrado. Z nekoliko več truda lahko ob koncu šolskega leta stojijo na odru zmagovalcev tekmovanja v znanju in osvojijo tudi kakšno bolj ''resno'' nagrado za zaslužene počitnice ter pridobijo točke za Zoisovo štipendijo.