Aktualno: 19. 10. 2024 ob 18:00, Ljubljana - Cankarjev dom, Linhartova dvorana : Ne! je moč

Modra ptica 2024 Andreju E. Skubicu

V sredo, 7. februarja 2024, smo podelili modro ptico 2024 za najboljše izvirno leposlovno delo za mladino. Zmagovalec osmega natečaja za nagrado modra ptica je Andrej E. Skubic z mladinskim romanom Lahko bi umrl na tem kavču z mano.

Njegovo delo je med štirimi nominiranimi deli izbrala strokovna komisija v sestavi Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, Alenka Kristan in glavna urednica Alenka Kepic Mohar.

Že osmi natečaj za nagrado modra ptica
Na osmi natečaj za nagrado modra ptica, ki se je zaključil 1. julija 2023, je prispelo 42 romanov  31 avtoric in 11 avtorjev. Poleg Lahko bi umrl na tem kavču z mano Andreja E. Skubica so bila nominirana še Na križišču svetov Irene Androjne, Bes te lopi Simone Semenič in Prepoparki Nine Valič. Vsa dela bodo izšla v knjižni obliki.


Nominiranke in zmagovalec natečaja za modro ptico s strokovno komisijo natečaja in upravo Mladinske knjige.

Iskriv roman, poln humorja
V nagrajenem romanu se ponovno srečamo s Tomažem, Lijo in Liamom, junaki serije Trio Golaznikus, ki so zrasli v nadobudne najstnike. Spremljamo jih v času tik pred zaključkom 9. razreda, ko jih preganja občutek, da nič več ne bo več tako, kot je bilo, da nikoli več ne bodo sedeli za istimi klopmi. Soočajo se z različnimi izzivi odraščanja, tako doma kot v šoli. Skubic jih varno vodi čez čeri prelomnih časov in ustvari iskreno in iskrivo delo, polno empatije in humorja, ki bo mlade bralce navdušilo z živim, sočnim jezikom. Roman bo izšel aprila 2024, uredila ga bo Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja Mladinske knjige.

O Andreju E. Skubicu:
Andrej E. Skubic (1967) je pisatelj in prevajalec. Na Filozofski fakulteti je diplomiral iz slavistike in anglistike, nato pa študij jezika kronal še z doktorsko disertacijo iz sociolektov (leta 2005 jo je objavil v knjižni obliki z naslovom Obrazi jezika).
Najprej se je posvetil pisanju za odrasle. Bralstvo in kritike je prepričal že s prvim romanom Grenki med, zanj je leta 2000 prejel kresnika. Prav tako je bil s kresnikom nagrajen za Koliko si moja? (2012) in Samo pridi domov (2014).
Za svoje romane je bil še večkrat nagrajen, prevedeni so v več jezikov. Uspešno je posegel tudi na področje dramatike, leta 2018 pa se je posvetil še pisanju za otroke. Leta 2019 je prejel nagrado večernica za roman Babi nima več telefona.
V knjižni zbirki Trio Golaznikus je izšlo osem knjig. Za drugo knjigo je avtor prejel nagrado večernica, celotna serija je bila nominirana za Levstikovo nagrado, prejela je tudi znak kakovosti zlata hruška.
Je tudi odličen prevajalec pomembnih del sodobne škotske in irske književnosti (dela Jamesa Joycea, Irvina Welsha, Samuela Becketta, Gertrude Stein, Flanna O' Briana …). Leta 2007 je prejel Sovretovo nagrado za prevod Čitanke Gertrude Stein in prevod romana Kako pozno, pozno je bilo.

Iz utemeljitve žirije
Tomaž, Lija in Liam, nekdanji Trio Golaznikus, so tik pred koncem osnovne šole. Zdi se, da nikomur v 9. b ni prav jasno, kaj v resnici pomeni to, da odslej ne bodo več vsak dan sedeli za istimi klopmi, v istem razredu. Medtem ko Jan odkriva, kdo sploh je, Julija, zbegana zaradi ločitve staršev, načrtuje pobeg, Tomaž pa se sooča z novimi napadi epilepsije, na šoli veselo vlada trojica nasilnežev. A nič ni črno belo. V kratkem času do konca šolskega leta se marsikaj spremeni. Andrej E. Skubic v romanu Lahko bi umrl na tem kavču z mano stke kompleksno zgodbo, ki se ne ogiba zahtevnejših plati odraščanja, obenem pa z veliko mero empatije do mladih in odraslih ter s humorjem junake vodi čez čeri. Najstnike in njihov svet zelo dobro pozna, v svoje pisanje spretno umešča relevantne pop kulturne reference in kljub dogajalni in tematski razvejenosti ustvari berljivo, iskrivo in prepričljivo delo, napisano v živem, sočnem jeziku, ki bo brez dvoma pritegnilo mlade bralce. (av)

Modra ptica 2012-2024
Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst, od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno.
Prvo leto je nagrado prejela avtorica Stanka Hrastelj za leposlovno delo za odrasle z naslovom Igranje, drugo leto je ta nagrada pripadla mladinskemu romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu, tretje leto je slavil Roman Rozina z romanom Županski kandidat Gams, četrto modro ptico je prejel Miha Mazzini za mladinski roman Zvezde vabijo, peta je poletela k Mojci Širok za kriminalko Pogodba, šesta k Simoni Semenič za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ, zadnja pa k Tini Vrščaj za roman Na Klancu.
Letošnja nagrada bo četrtič podeljena za mladinski roman. Že prvi dve mladinski deli sta bili zelo uspešni: roman Kot v filmu je prejel nagrade modra ptica, večernica in desetnica, preveden je v bolgarščino in makedonščino. Roman Zvezde vabijo je prejel nagrado modra ptica, nominiran je bil za nagrado večernica, preveden je v srbski jezik. Obe knjigi sta bili izbrani za nacionalni projekt Rastem s knjigo in bili ponatisnjeni v več kot 20.000 izvodih, obe sta doživeli žepno izdajo.
Natečaj iz leta 2013 je prinesel 3 izdane romane: Kot v filmu Vinka Möderndorferja, Kar ne ubije Cvetke Sokolov in Lica kot češnje Nataše Konc Lorenzutti.
Natečaj, ki se je zaključil leta 2016, pa je prinesel 6 novih knjig: zmagovalno Zvezde vabijo Mihe Mazzinija,  Povej mi po resnici Neli K. Filipić in Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo Mateje Mahnič. Tombola ali življenje Suzane Tratnik je bila nominirana za nagrado večernica in prejela nagrado desetnica, uvrščena je bila v katalog Bele vrane* ter bila prevedena v srbski jezik. Lov za templjarskim zakladom Milana Petka – Levokova je bil nominiran za nagrado večernica in doživel ponatis. Modri otrok Irene Androjna, ki bil lani kar dvakrat ponatisnjen, pa je bil izbran za projekt Rastem s knjigo. Knjiga je bila nominirana tudi za nagrado večernica in uvrščena v katalog Bele vrane.
Tudi natečaj, ki se je zaključil v letu 2020 je prinesel izjemna dela, ki so bila uspešna tako med bralci kot med strokovno javnostjo. Zmagovalni roman Skrivno društvo KRVZ je bil nominiran za nagradi večernica in desetnica, uvrščen je bil v katalog Bele vrane in prejel priznanje zlata hruška za izvirno delo. Izšel je tudi v dveh ponatisih v žepni izdaji, po knjigi je nastala gledališka predstava v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Roman Ava Suzane Tratnik je prejel Levstikovo nagrado za izvirno delo, knjiga Grizolda in Maček Lune J. Šribar pa je bila nominirana za nagrado večernica. Strašilka Davorke Štefanec nosi znak zlata hruška in je v slabem letu doživela prvi ponatis, pred kratkim je izšlo njeno nadaljevanje. Zadnji roman iz te bere je Nič več kot prej Manke Kremenšek Križman, ki je izšel jeseni 2023.