Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Alenka Veler

Foto: Saša Kovačič

Alenka Veler je urednica mladinskega leposlovja.

Diplomirala je iz slovenščine in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bila je sodelavka glasbene redakcije Radia Študent, soustanoviteljica skupine Za 2 groša fantazije, urednica revij Cicido in Ciciban, dolga leta programska sodelavka Pripovedovalskega festivala. Je pobudnica in programska sodelavka Festivala angažiranega pisanja Itn.

Kot urednica mladinskega leposlovja na Mladinski knjigi dela od leta 2010. Ureja izvirna dela slovenskih avtoric in avtorjev, pri tem pa se razveseli vsakega obetavnega rokopisa in vznemirljivega procesa, ko iz bolj ali manj dodelanih začetnih osnutkov nastajajo celovita literarne dela. 

Prav tako izbira in ureja prevodno leposlovje. Išče dobro napisane knjige iz kar najbolj raznolikih kulturnih okolij, ki spoštujejo otroke in izražajo vrednote solidarnosti, skupnosti, sprejemanja različnosti in spoštovanja do vsega živega. Zelo jo nagovarja tudi dober humor. 

Rada raziskuje sodobno mladinsko književnost, zanimajo pa jo tudi še neprevedene mladinske klasike. 

''Pomembno mi je, da so knjige, ki jih uvrščam v program, bralkam in bralcem v užitek, obenem pa ponujajo izhodišča za premislek o nas, našem odnosu do sveta, do soljudi. Pri svojem delu imam v mislih čim širši krog bralk in bralcev in zares verjamem v to, da dobra knjiga vedno najde pot do občinstva in živi dolgo življenje.''

Alenka Veler

Najnovejše knjige urednika