Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Tanja Komadina

Tanja Komadina je ilustratorka in likovna urednica v uredništvu leposlovja Mladinske knjige.

Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljane je zaključila študij vizualnih komunikacij. V začetnih letih svojega ustvarjanja je sodelovala z različnimi agencijami pri projektih, ki so vključevali ilustracijo in animacijo, pozneje pa je ilustrirala predvsem vzgojno-izobraževalne vsebine ter leposlovje za otroke in mladino.

Sodelovala je tudi pri likovnih zasnovah lutkovno-odrskih uprizoritev, festivalov in projektov posameznih kulturno-umetniških ustanov. Za svoja dela je prejela priznanje in nagrade, razstavljala je tako doma kot v tujini.

Uredništvu leposlovja Mladinske knjige se je pridružila leta 2020 kot likovna urednica. Njeno sodelovanje z avtorji in avtoricami s področja likovne umetnosti je osredotočeno na interpretacijo, branje in ustvarjanje raznolikih vizualnih podob in ilustriranih zgodb za različne namene in vsebine leposlovnega, izobraževalnega in revijalnega uredništva.

Njeno delo je povezano z urednicama otroškega in mladinskega leposlovja, s katerima snuje program slikanic, stripov in ilustriranih knjig otroškega in mladinskega programa, z uredniki leposlovja za odrasle pa sodeluje pri zasnovi ilustriranih izdaj in naslovnic.

Mlade bralce navdušujejo zabavne zgodbe treh prijateljev iz zbirke Trio Golaznikus Andreja E. Skubica, ki jih je ilustrirala prav Tanja. Njene ilustracije so obogatile tudi knjige Kaja in njena družina Polonce Kovač, Zelena pošast Mihe Mazzinija, Gospa s klobukom Nataše Konc Lorenzzuti, Muca gre po svetu Žige Kosca … Skupaj s pisateljem Boštjanom Gorencem Pižamo sta s stripom Moj lajf po motivih Cankarjeve zbirke Moje življenje na izviren način mladim približala Ivana Cankarja.

Dobrih zgodbah preberite še prispevek Tanje Komadina o pomembnosti ilustracije v otroških in mladinskih knjigah: Slikanice so za otroka prve galerije.

 

Nagrade in priznanja

2015 Bele vrane uvrstitev stripovskega prvenca Fino kolo v mednarodno zbirko Bele vrane
2016 Zlata hruška priznanje za knjigo Kdo je danes glavni
2017 Levstikova nagrada za ilustracije v knjigi Gospa s klobukom Maše Ogrizek
2022 Nagrada Kristine Brenkove za najboljšo izvirno slovensko slikanico nominacija za ilustracije v slikanici Čarobna kost

Najnovejše knjige urednika