Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Irena Matko Lukan

Irena Matko Lukan je urednica otroškega leposlovja.

Leta 1999 je postala urednica revij Ciciban in Cicido. Tako je stopila v čudežni svet leposlovja in ilustracij ter vzgojno-izobraževalnih vsebin za otroke. Učila se je od sourednic Nataše Bucik in Slavice Remškar ter skupaj z avtorji – pesnicami in pesniki, pisateljicami in pisatelji, ilustratorkami in ilustratorji, strokovnjakinjami in strokovnjaki – ustvarjala revije za najmlajše.

Urednice revij Ciciban in Cicido (ekipi se je malce kasneje pridružila tudi Alenka Veler) so bile takrat v intenzivnem stiku z urednikom otroškega leposlovja Andrejem Ilcem, ki je sicer vodja leposlovnega uredništva. Ko je leta 2013 prevzel urejanje leposlovnih knjig za odrasle, je v njegove čevlje stopila Irena. In ti čevlji so bili zares veliki, kot pravi sama, ukrojila in uhodila jih je Kristina Brenkova, nato Niko Grafenauer in potem Andrej.

Skupaj z avtorji, prevajalci, likovno urednico Tanjo Komadina, oblikovalci, lektorico in vsemi drugimi sodelavci želijo otrokom ponuditi čim bolj raznoliko kakovostno literaturo (pesmi, prozo, stripe) in ilustracije. Pri presoji, kaj je dobro, se vprašajo, o čem knjiga pripoveduje (je fabulativno prepričljiva?), kako in s čim nas pritegne, kakšen je jezik, slog, izvirnost in kakšne so ilustracije … Pomembna je torej sporočilnost, estetika, etika in izvirnost.

''Otroštvo je obdobje, v katerem imajo knjige največjo moč – knjige, ki jih beremo otrokom, se globoko vtisnejo; tako dobre kot slabe. In zakaj potem ne bi izbirali dobrih? Verjamem, da ob stiku z leposlovjem in z vso umetnostjo lahko doživimo vrednote, ki spontano prodrejo v našo duševnost, v stik z našimi čustvi, občutji in domišljijo ter da nas umetnost na svoj poseben, edinstven način motivira za razmišljanje o nas samih, soljudeh, svetu, medosebnih odnosih, načinu življenja ... Ob njej lahko spoznavamo, prepoznavamo bistvo življenja, spoznavamo odnose, razmerja, različne oblike sobivanja … Na neki način nas umetnost spodbuja k dobremu.''

Irena Matko Lukan

 

Najnovejše knjige urednika