Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Tanja Svenšek

Tanja Svenšek je urednica učbenikov za slovenščino. 

Tanja Svenšek je urednica in lektorica, po izobrazbi slovenistka in rusistka, vse življenje pa tudi strastna zboristka. Po dirigiranju sestrama na domačem stopnišču in nastopanju pred štedilnikom v rosnih letih ter po sanjah, da bi postala zdravnica, učiteljica ali dirigentka, je ljubezen do glasbe prepletla z ljubeznijo do jezika in sčasoma poprijela za drugačno dirigentsko paličico – urednikovanje, v katerem še danes najbolj uživa.

Kot urednica in lektorica knjižnih izdaj, učnih gradiv ter periodike, kreatorka in urednica spletnih strani, zgoščenk, promocijskih besedil ter organizatorka prireditev zadnji dve desetletji deluje predvsem na dveh področjih, slovenističnem in glasbenem.

Z zborovsko glasbo je dolgo ostala povezana kot ljubiteljska zborovska pevka, zborovodkinja in soustanoviteljica zborov, nato pa kot urednica slovenske spletne zborovske revije in nekaj let kot producentka za zborovsko glasbo na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. Med drugim se je preizkusila tudi v novinarstvu, odnosih z javnostmi, postavitvi spletnih strani, montaži videoreportaž in kot scenaristka dokumentarnega filma o zgodovini slovenske zborovske glasbe.

Na založbi Mladinska knjiga je od julija 2023 urednica učbenikov za slovenščino v izobraževalnem uredništvu. Skrbi za tiskana in digitalna učna gradiva za osnovno in srednjo šolo ter obučbeniške izdaje. Veseli jo skupinsko ustvarjanje v ekipi avtorjev, urednikov, oblikovalcev in drugih sodelavcev pri pripravi tehtnih izdaj, ki poleg poznavanja vsebine zahtevajo jezikovni in estetski čut ter smisel za celoto.

Rada navdušuje druge, se uči in spoznava nova področja, združuje raznovrstne izkušnje in obožuje besedne igre.