Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Žiga Kosec

Žiga Kosec je urednik revij Ciciban in Cicido.

Študiral je primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Že kot študenta ga je vleklo k otroški in mladinski prozi ter poeziji, fasciniran je bil nad opusi nekaterih sodobnih klasikov, zbirkami ljudskih pravljic in pesniškimi antologijami – tako se je razvila velika ljubezen, ki traja še danes.

Nekaj let je delal kot knjigar in lektor, leta 2019 pa je postal urednik pri založbi Sanje, kjer je poiskal in zbral pesmi za mlade Svetlane Makarovič. Nastala je obsežna antologija Pesmi muce potovke.

Z revijama Ciciban in Cicido sodeluje od leta 2015. Začel je kot avtor pesmi, ugank in slikopisov, leta 2021 pa je postal urednik.

''Urejanje tako legendarnih revij, kot sta Ciciban in Cicido, je velika stvar. Soustvarja ju množica nadarjenih posameznikov: pesnikov, pisateljev, ilustratorjev, strokovnjakov ... Biti v stiku z njimi, se od najboljših učiti, med začetniki pa iskati perspektivne mlade avtorice in avtorje ter jim pomagati kaj premakniti na bolje je sanjsko, a zahtevno delo,'' je svoje uredniško delo opisal Žiga, ki je izpostavil sodelovanje s kolegicama Majo Žugič in Nano Kisel. Druži jih namreč prizadevanje, da bi se kakovost revij, ki ju urejajo, obdržala na visoki ravni in da bi z njima odraščalo še mnogo generacij otrok.

Pri Mladinski knjigi je leta 2022 izšla njegova prva pesniška zbirka Sonce in zmaj z ilustracijami Petra Škerla, leta 2023 pa slikanica Muca gre po svetu z ilustracijami Tanje Komadina. 

Najnovejše knjige urednika