Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Jana Zirkelbach

Jana Zirkelbach je dolgoletna urednica Pila.

Po izobrazbi je diplomirana psihologinja, kot urednica Pila pa dela že 22 let. Že kot študentka je sodelovala pri Veseli šoli, vmes pa je delala tudi kot urednica revije Plus za starejše najstnike, ki je danes ni več.

Pil je osnovnošolska revija, v njej najdemo tako zabavne kot tudi izobraževalne vsebine. Ima dolgo tradicijo, saj izhaja iz Pionirskega lista, ki je prvič ugledal luč sveta leta 1947. Revija je priljubljena pri najstnikih, veselošolsko tekmovanje pa je eno od državnih tekmovanj z najštevilčnejšo udeležbo.

Poleg urednice Vesele šole je v Janini ekipi še urednica spleta in družbenih omrežij, s katero snujeta nove vsebine tako na spletu kot tudi v reviji. Vseskozi je kot urednica Pila povezana s široko paleto izobraževalnih in drugih ustanov, na primer Pionirskim domom, Narodno galerijo, RTV, Inštitutom za biologijo, glasbenimi založbami, organizacijo Safe.si, pa tudi z oddelkom za psihologijo Filozofske fakultete.

Kot svoj največji uredniški dosežek Jana Zirkelbach šteje dejstvo, da revijo Pil poznajo tako rekoč vsi osnovnošolci, sprejemajo pa jo kot sodobno, kakovostno in zanimivo. Ponosna je tudi na dejstvo, da Pil pripomore k premikanju ustaljenih dogem in širjenju obzorij ter vrednot.

Prednost urednice je njen posluh za ljudi, smisel za širjenje Pilove socialne mreže, pa tudi psihološka znanja, ki ji pomagajo pri vpogledu v svetovalne rubrike revije.

Foto: Uroš Hočevar