Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Maja Žugič

Maja Žugič je odgovorna urednica revij Cicido in Ciciban ter vodja uredništva revij.

V Mladinski knjigi se je zaposlila konec leta 2000 takoj po zaključku študija komunikologije. Najprej je bila odgovorna za vsebinsko promocijo revij in pridobivanje subvencij, nato pa sta jo pod okrilje vzela urednika revije Pil Meta Ornik in Robert Bogataj. Pri ustvarjanju vsebin za šolarje se je naučila osnov urednikovanja.

Leta 2009 je začela delo pri revijah Cicido in Ciciban. Pravi, da se je vsega, kar zna, naučila od takratnih urednic Slavice Remškar in Irene Matko Lukan. Skupaj z njo reviji danes krmarita še Nana Kisel in Žiga Kosec.

Maja Žugič izpostavlja, da je v nastanek revij sicer vpleteno tja do 100 ljudi. Le z njihovo pomočjo jim uspeva v literarni del revije še vedno vključevati pretežno izvirna slovenska besedila in ilustracije slovenskih ilustratorjev. Tudi v poljudnem delu sodelujejo slovenski strokovnjaki, ki znajo svoje področje tudi razložiti otrokom.

Cicido in Ciciban imata mesečno še vedno več kot 100.000 bralcev, pri projektu Cici Vesela šola pa sodeluje več kot 900 ustanov, 900 mentorjev in 70.000 otrok.

Kot odgovorna urednica revij Maja opaža, da se dandanes Cicido in Ciciban bolj kot kadarkoli prej borita za pozornost najmlajših; ob privlačnih učbenikih in ob računalnikih z igricami, filmi ter internetom je to poseben izziv. Včasih se celo zdi, da je linearno branje že nekaj zastarelega … A če si vzamemo čas za otroka, vidimo, da so otroci digitalne dobe še vedno enako željni neposrednega pripovedovanja pravljic, gledanja čarobnih podob na papirju in preprostega prepevanja skupaj z odraslimi.

''Moje prve sanje o delu so bile delati z otroki, biti vzgojiteljica ali učiteljica. To se mi je zdelo imenitno. Narava, petje, knjige in risanje – okoli tega se je vrtelo moje otroštvo. Kako rada sem prerisovala ilustracije iz Cicibana in njihove črno-bele ilustracije tudi barvala. Močno so me nagovorile slike Ančke Gošnik Godec, Marjance Jemec Božič, Marjana Mančka, Jelke Reichman ... In prav tu med revijami sem se našla,'' pravi Maja o svojem delu.