Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Urša Jurak Kuzman

Urša Jurak Kuzman je odgovorna urednica revije Gea.

Po izobrazbi je Urša Jurak Kuzman diplomirana novinarka. Takoj po študiju se je zaposlila kot novinarka na Delu, nato pa je v tej časopisni hiši 20 let delala kot urednica različnih vsebin – Kulta, Panorame, centralne redakcije, turistične priloge, strani za mlade ... Bila je tudi pomočnica odgovorne urednice in urednica Nedela.

V Mladinsko knjigo je prišla leta 2016, že od takrat pa ureja poljudnoznanstveno revijo Gea. Svoje delo dojema kot privilegij in užitek. ''Pa to ni floskula. Si predstavljate, da se v svoji službi vsak dan kaj novega naučite, da spoznavate zanimive ljudi – sogovornike in avtorje – da prebirate odlične knjige in članke, tako tiste, ki jih boste objavil iv reviji, kot tiste, ki bodo vaš vir ali navdih? Vse to in še več imenitnega pomeni urejati Geo,'' pravi Urša.

V Gei najdete izvrstne članke, na razumljiv način predstavljeno aktualno znanstveno dogajanje, iskrivo napisane potopise in reportaže ter kakovostne fotografije. Teme iz slovenskega okolja so prepletene z vsebinami iz sveta, aktualnimi novicami s področja znanstvenoraziskovalnih dejavnost ter epohalnimi odkritji nobelovcev. Ponos revije so prav gotovo intervjuji z uglednimi slovenskimi znanstveniki in raziskovalci.

''Biti urednik ni služba, je način življenja. Dober urednik je nekdo, ki je radoveden in iskriv, ki ga zanima vse, kar se dogaja okrog nas – od najbolj zapletenih do najbolj banalnih stvari. Je tudi nekdo, ki zna prisluhniti, biti odprt za predloge, a dovolj poučen, da zna presoditi in prijazno reči 'ne, hvala','' o svojem delu še dodaja odgovorna urednica revije Gea.

Preberite še pogovor v Dobrih zgodbah: Za Geo damo vse od sebe.