Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Alenka Kepic Mohar

Alenka Kepic Mohar je glavna urednica Mladinske knjige.

V svet založništva jo je še v času študija primerjalne književnosti in slovenščine v devetdesetih letih popeljala Edvina Novak, lastnica nekdanje majhne, a prodorne slovenske založbe Vale-Novak. Že tedaj ji je prišepnila, da ko te enkrat zajame založniški virus, očarljivemu svetu nastajanja knjig težko ubežiš. Kljub pedagoškemu erosu je Alenko po kratki pedagoški izkušnji in uredniški službi v založbi Učila pot pripeljala v Mladinsko knjigo, kjer je najprej urejala učbenike za slovenščino, nato leta 2011 prevzela vodenje uredniške ekipe učbenikov, leta 2016 pa postala vodja Izobraževalnega založništva. Ob tem je spremljala, kako je digitalna revolucija spreminjala ne le svet, ampak tudi založniško polje. Vprašanju, kaj digitalizacija pomeni za založništvo ter kako nas spreminja kot bralce in mislece, je namenila študijsko pozornost v okviru mednarodne znanstvene mreže e-Read. Leta 2020 je s temo vpliv družbenih razmer in sodobne tehnologije na uredniško delo doktorirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter o tem izdala strokovne članke in monografijo Nevidna moč knjig. Med vsemi temami so jo posebej navdušila spoznanja, kaj vse se dogaja v možganih, ko beremo. To jo je še bolj utrdilo v prepričanju, da je založništvo kot panoga nujno za živost slovenskega kulturnega polja in za razmišljujočo družbo.  

Pri oblikovanju programa Mladinske knjige izhaja tako s stališča spoštovanja tradicije največje slovenske založbe kot tudi zahtev sodobnega časa in sodobnega človeka. Verjame, da nas branje kakovostnih knjig oblikuje kot razmišljujoče posameznike in nam omogoča, da potujemo onkraj svojega življenja. In čeprav založništvo od nekdaj ostaja na zahtevnem preseku umetnosti in poslovnosti, generira ustvarjalnost celotnega slovenskega prostora, spodbuja moč kritične misli ter vzgaja razmišljujoče posameznike od prvih prebranih črk naprej. Seveda pa mora biti založba ob tem tudi poslovno uspešna in prodorna s programsko vizijo, ki omogoča rast in razvoj.  

Skupaj z največjo in najbolj izkušeno uredniško ekipo v Sloveniji tako snuje različne segmente programa Mladinske knjige: od otroškega in mladinskega programa, leposlovja za odrasle, izvirnih in prevodnih priročnikov, izobraževalnega, revijalnega in digitalnega uredništva, usklajuje program z drugimi oddelki in vpenja programsko vizijo v strategijo razvoja Mladinske knjige. Z iskrivo uredniško ekipo, ki je zavezana visokim založniškim standardom, sestavlja program za prihodnje generacije in nove bralce, razmišlja o inovativnih projektih za bralce vseh starosti in išče nove poti do nebralcev. Predvsem pa uživa, ko se zgodi čarnost dobre knjige, ki doseže srca ljudi in spremeni njihovo življenje na bolje.

'Srčno upam, da se bo tudi v Sloveniji zgodil preobrat pri razumevanju pomena branja. Želim si, da bi ljudje razumeli, kaj za intelektualni razvoj pomeni branje in kako nujno je vztrajati pri branju daljših besedil, saj le to omogoča trening mišljenja. Razpira notranji prostor misli, zmožnost za razumevanje drugačnosti in za negovanje človeške empatije. Verjamem, da lahko z dobrimi vsebinami oblikujemo družbo razmišljujočih posameznikov, v kateri bomo lahko vsi živeli boljše življenje. In družbo, v kateri bodo sporočila in umetnine naših avtorjev odmevala še dlje.«

Najnovejše knjige urednika