Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Nela Malečkar

Nela Malečkar je urednica izvirnega leposlovja za odrasle.

Vse, kar je počela v življenju, jo je vodilo k založništvu. Vedno je rada brala, med študijem novinarstva in po njem pa je delala kot novinarka na Radiu Študent, Mladini, reviji Ars Vivendi, oddaji Studio City in še kje. Njena prva zaposlitev je bila na štirinajstdnevniku Razgledi, kjer je urejala kulturne strani in delala obsežne intervjuje, ki so pozneje izšli v knjigi Ne le intervjuji (1997).

Že v času dela za Razglede jo je kdaj kakšna založba povabila kot moderatorko na pogovore v živo z njihovimi avtorji, tu in tam pa jo je kdo povabil k sodelovanju kot zunanjo urednico, na primer pri zborniku Punk pod Slovenci ali Pasti življenja Dese Muck.

Od leta 2005 je zaposlena na založbi Mladinska knjiga kot urednica za izvirno leposlovje, publicistiko, esejistiko in memoaristiko. Njihove raznovrstne pisave, zgodbe, fiktivne ali resnične, družbeno angažirane, začetniško sveže ali mojstrsko zrele, izhajajo v zbirkah, ki jih ureja: Nova slovenska knjiga, Kultura, Jubilejna, Prvenci, Premiki, Album, Spomini in izpovedi, Ilustrirani pesniki in Ergo.

Doslej je uredila več kot 250 knjig, ki so prejele številna priznanja:

Jenkova nagrada za pesniške zbirke: Miklavž Komelj: Hipodrom (2006), Aleš Debeljak: Tihotapci (2009), Anja Golob: Vesa v zgibi (2014)

Najboljši prvenec: Gabriela Babnik: Koža iz bombaža (2007)

Fabula za kratke zgodbe: Maruša Krese: Vsi moji božiči (2008)

Rožančeva nagrada za esejistiko: Dušan Jovanović: Svet je drama (2008), Ifigenija Simonović: Konci in kraji (2009), Meta Kušar: Kaj je poetično ali ura ilegale (2012), Jure Jakob: Hiše in  drugi prosti spisi (2016)

Najboljša knjiga leta na Slovenskem knjižnem sejmu: Mihael Glavan: Ljubimca z Vošnjakove ulice (2014), Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica (2021)

Kritiško sito: Jure Jakob: Hiše in  drugi prosti spisi (2016)

Najbolje oblikovana knjiga na Slovenskem knjižnem sejmu: Tomaž Šalamun, Metka Krašovec: Šepetanje (2017), Alan Hranitelj – Vzporedni svetovi (2019)

Kresnik za roman: Roman Rozina: Sto let slepote (2022)

Leta 2018 se je Nela razveselila nagrade naj založnica, ki ji jo je podelilo Društvo slovenskih založnikov.

Fotografija: Arne Brejc

Najnovejše knjige urednika