Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Maja Bajželj

Maja Bajželj je urednica revije Moj planet.

Že med študijem ekonomije je delala kot novinarka na Slovenski tiskovni agenciji (STA), analitičarka za bonitetno hišo Dun & Bradstreet, prevajala pa je tudi iz francoščine za različne naročnike. Tri leta je poučevala na srednji šoli, nato pa se je preizkusila še v marketingu za blagovno znamko Vichy.

Nato je leta 1999 naletela na razpis v Delu in se redno zaposlila v založbi Mladinska knjiga kot tekstopiska v tržnem komuniciranju. Po dveh letih ji je bil ponujen velik izziv, ki ga je s strahospoštovanjem sprejela – postala je odgovorna urednica revije Gea. Ko se je vrnila s porodniškega dopusta, ji je bila ponujena možnost, da ustvari novo revijo – tako je leta 2005 začel izhajati Moj planet. Od takrat je odgovorna urednica edine izvirne naravoslovne revije za šolarje v Sloveniji. Leta 2006 je na Hrvaškem začela izhajati še licenčna revija Moj planet v hrvaškem jeziku in obe sta se kljub konkurenci in razmeram na trgu tiskanih medijev obdržali.

Moj planet objavlja prispevke o živalih, rastlinah, astronomiji, ekologiji, naravni in kulturni dediščini Slovenije in zanimivostih od vsepovsod. Z zunanjimi sodelavci ustvarjajo bogate vsebine, ki jih podpirajo čudovite fotografije in ilustracije vrhunskih avtorjev, kot je na primer Damijan Stepančič.

''Najbolj pomembno je, da otroci postanejo empatični do živali, ki so čuteča bitja, in da aktivno razmišljajo o ohranjanju narave. Bistvo sporočila mladim bralcem je, naj z vsemi čuti odkrivajo naravo, se čudijo življenju in vsem bitjem,'' pravi Maja.

Na prvem mestu za urednico revije Moj planet so bralci, na drugem mestu pa odnosi z avtorji, ki so pravi strokovnjaki na svojih področjih. Pisati strokovno, kratko, jasno in razumljivo je namreč daleč od enostavnega. Pri delu Maja daje prednost otrokom, ki s svojimi vprašanji soustvarjajo revijo.

''Bistvo uredniškega dela je v sodelovanju, pri katerem od avtorjev dobiš najbolje, obenem pa otrokom podaš vsebino tako, da se veliko naučijo, pa tega niti ne opazijo. Veliko bolj verjamem v sodelovanje kot v tekmovanje. Navdušujoče je dejstvo, da je število naročnikov kljub neugodnim razmeram na trgu od leta 2016 raslo,'' še dodaja Maja, ki je v uredništvu revije Moj planet edina urednica.

Poleg uredniškega dela je iz francoščine prevedla precej del za otroke, pod nekaj knjig pa se je tudi sama podpisala kot avtorica. Kot ljubiteljica živali ima dva hrta, skrbi pa tudi za posvojenega starejšega muca.

Preberite si pogovor z Majo v Dobrih zgodbah.

Najnovejše knjige urednika

Gozdne živali
Maja Bajželj
Živali (Moj planet mini)
Maja Bajželj