Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Nina Žitko Pucer

Nina Žitko Pucer je urednica stvarne literature pri Mladinski knjigi in Cankarjevi založbi.

Po izobrazbi je profesorica slovenskega jezika in književnosti. Diplomirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti iz zgodovinske slovnice, a ima prav tako rada sodobna besedila.

Svojo pot v Mladinski knjigi je začela s študentskim delom na uredništvu revij Pil in Plus. Nato so jo povabili k Cankarjevi založbi, a sodeluje pri nastajanju knjižnega programa obeh založb, Cankarjeve in Mladinske knjige.

Njeno področje je stvarna literatura (nonfiction), ureja pa zelo širok spekter naslovov: izvirne monografije – zgodovinske, arhitekturne, umetnostnozgodovinske –, publicistika, prevodna turistika, popularna psihologija, nekaj vzgoje in zdravja ter kulinarika.

Prav kulinarika je najobsežnejši del Nininega uredniškega dela. V skoraj dveh desetletjih se je tako stkalo ogromno lepih zgodb, od del dr. Borisa Kuharja (Kuharica v Prešernovem času, 2006, Dobra meščanska kuhinja, 2007, in Štruklji, 2015), do Boštjana Napotnika in njegove Kuhinje za prave moške (2010) ter Orodjarne (2013). Pozabiti ne smemo niti na knjigo Z vrta na mizo (2019) Primoža Dolničarja, Repo in krompir (2021) Saša Škete in treh navdihujočih ter izjemno uspešnih kuharic Urške Fartelj 220 stopinj poševno.

Največji Ninin uredniški zalogaj doslej pa je Velika slovenska kuharica (2018), ki jo je sestra Bernarda Gostečnik prenovila za nove generacije.

''Dober urednik je radoveden, predvsem pa se mi zdi nujno, da ima posluh – za jezik, avtorja in bralca.''

Nina Žitko Pucer

 

Najnovejše knjige urednika