Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Barbara Sferra Zych

Barbara Sferra Zych je urednica v uredništvu priročnikov.

Po izobrazbi je diplomirana sociologinja kulture in filozofinja. V založbi Mladinska knjiga je zaposlena od leta 2001, dela pa kot urednica v uredništvu priročnikov.

Ureja predvsem didaktične in aktivnostne knjige za otroke, knjige za osebno rast in duhovnost ter darilne knjige. Uredniški poklic opisuje kot izjemno zanimiv in razgiban, saj hkrati zahteva veliko sodelovanja z drugimi in samostojnega dela. ''Urednik mora biti komunikativen, dober poslušalec in organizator, odločen, a hkrati prilagodljiv, radoveden in iznajdljiv,'' ob tem našteva lastnosti dobrega urednika.

Posebni mejnik v njenem delu predstavlja Dojenčkov album z ilustracijami Jelke Reichman, ki je izšel leta 2008 in ga ima doma marsikateri otrok. Doživel je že trinajst ponatisov in izšel v petih drugih jezikih. Kot mejnike izpostavlja tudi svoj najobsežnejši projekt Države sveta Karla in Marjete Natek, Zdravilne rastline na Slovenskem Katje Galle Toplak, štiri kartonke Barve, Števila, Oblike in Nasprotja, ki jih še danes dobijo otroci v porodnišnicah, ter Abecedo z ilustracijami Jelke Reichman.

Najnovejše knjige urednika