Aktualno: 29. 5. 2024 ob 17:00, Koper - Dom knjige : Pravljične urice s šinjorino Jablanko

Urška Kaloper

Urška Kaloper je vodja uredništva priročnikov.

V založbo Mladinska knjiga je prišla na začetku študija novinarstva in sociologije kulture kot avtorica tematskih prispevkov za mladinsko revijo Plus. Med študijem je delala kot novinarka v oddaji 24ur na POP TV, ob tem pa je tudi prevajala knjige, revijalne članke, lektorirala, urejala knjige in pisala članke za različne medije.

Po končanem študiju je postala glavna urednica revije Plus, nato je nekaj časa delala v službi za odnose z javnostmi v javnozdravstveni ustanovi in se vrnila v matično založbo kot urednica priročnikov. Leta 2012 je postala vodja uredništva priročnikov, kar je še danes.

Izkušnje, ki jih je pridobila v novinarstvu in marketingu, so ji pri uredniškem delu v veliko pomoč, še zlasti pa jo veseli delo z avtorji, saj ima rada ljudi in njihove zgodbe. Njena strast so avtorske knjige, zlasti s področja popularne psihologije, saj jo učijo in navdihujejo, hkrati pa je s tem dobila priložnost spoznati nekatere največje strokovnjake s tega področja.

Poleg popularne psihologije pokriva tudi področji mladinskih priročnikov in priročnikov za vzgojo otrok. Še vedno sodeluje tudi z revijo Pil, pred leti pa je izšla njena knjiga O mozoljih, ljubezni in drugih nadlogah.

''Neskončno sem vesela, kadar bralci povedo, da smo s knjigami, s katerimi prodiramo v globine človeške duše – z nekaterimi pa tudi rušimo tabuje (na primer o anoreksiji, anksioznosti, izgorelosti ipd.) – življenje spremenili tudi njim. Da smo jim dali voljo, oporo, spodbudo in navdih,'' pravi Urška, ki svojo vlogo urednice vidi v postavljanju mostov med avtorji in bralci. Prvim pomaga, da laže predajo znanje in izkušnje, s tem, ko jim pomaga strniti, organizirati in upovediti njihove misli, drugim pa ponudi vsebino, ki jo potrebujejo, v obliki in podobi, ki sta jim blizu.

Najnovejše knjige urednika